2. Ruimte om je heen, de derde stap (1:51)

Tekst van de video

De derde stap gaat over ruimte om je heen. Het is je ruimte bewustzijn, dat noemen we ook wel de ‘peri-personal space’ in de wetenschap.

 

Vaak als we aan het werk zijn of als we een verhitte discussie hebben gaat onze aandacht heel erg naar voren. Door dan die ruimte om je heen je weer bewust te worden, en die te vullen met je aandacht en aanwezigheid, zorg je dat ook je perifere visie weer aangaat.

 

Als je dus visueel de ruimte om je heen ziet heb je ook emotioneel en mentaal makkelijker het grotere plaatje, dus dat is heel handig.

 

De ruimte kun je ook achter je, links en rechts, voor je, boven je hoofd, en onder je voeten, uitbreiden als het ware en je kunt hem zo klein of groot maken als je wilt.

 

Meestal als je ergens aan het vergaderen bent kun je die hele ruimte opnemen in jouw aandacht en dat af en toe ook even weer opnieuw doen. En als je een gesprek met iemand hebt, of je bent zelf aan het werk, dan kun je kan je ruimte best wel wat dichter bij je zijn bijvoorbeeld een arm’s lengte naar alle kanten.

 

Zorg dat je niet te klein wordt. Dan krijg je het gevoel van een volle lift waar iedereen zo zijn adem staat in te houden. En dan gaan de deuren open en dan dan neemt iedereen weer wel ruimte in.

 

Je kunt gewoon ruimte innemen met je aandacht en aanwezigheid op de inclusieve manier, en daardoor is alles en iedereen welkom daarin, hoe ze ook op dat moment zijn. Dat zorgt er eigenlijk voor dat je ook uitstraalt dat alles goed is. Dat er al verbinding is, “We’re in this together”, dus dat is heel erg handig dat kun je oefenen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Weet je zeker dat je wilt uitloggen?

Proud Imposter!

Zo, daar kun je trots op zijn!

Gefeliciteerd met je badger, ga zo door!