Over deze les

Dit is deel 2 van de inleiding van Deel I van het boek.

Video tekst

De drie dimensies van leiderschapsontwikkeling

Laten we verder inzoomen op de drie dimensies van leiderschapsontwikkeling. Normaliter bestaat leiderschapsontwikkeling vaak uit kennis- en vaardighedentraining. Dat is al veel beter dan de grootste expert de leider maken, of dan iemand alleen uitleggen hoe leiderschap werkt. Iets weten wil helaas nog niet zeggen dat we het ook kunnen toepassen. In dit model van de drie dimensies van leiderschapsontwikkeling is skill de eerste dimensie. Skill is wat vaak competenties of vaardigheden wordt genoemd. Je kunt het ontwikkeling in de breedte noemen en het staat dan ook op de horizontale as van een assenstelsel met drie assen. Omdat er al veel goede boeken en trainingen bestaan op dit gebied, ga ik in dit boek daarom niet diep in op de skill-dimensie.

 

De tweede, verticale, dimensie stage beschrijft de cognitieve en ethische ontwikkeling van een individu. Nadat we officieel volwassen zijn, kunnen we nog verder volwassen worden. We groeien dan in onze capaciteit om om te gaan met de complexiteit van het leven. De stage-dimensie beschrijft een getrapte ontwikkeling in verschillende elkaar opvolgende niveaus.

 

Voorbeelden van toepassingen van stage zijn het boek Reinventing organizations, de daarin gebruikte theorie Spiral Dynamics Integral, en de in opkomst zijnde Leadership Circle beschreven in Mastering leadership (Anderson & Adams, 2016). Er is een groeiend aantal leiderschapsprogramma’s dat de stage-component al heeft ingebouwd.

 

De verborgen dimensie van leiderschap

De derde en meest onderbelichte dimensie van leiderschapsontwikkeling is de state-dimensie. Mijn expertise ligt in het ondersteunen van state- en stage-ontwikkeling bij leiders in organisaties. De kern van dit boek gaat over inzichten en oefeningen uit de oosterse wijsheid en westerse wetenschap op dit gebied van state-ontwikkeling. We halen namelijk de kracht van krijgerschap met name uit het ontwikkelen van deze vaak onderbelichte diepte-dimensie in onszelf. Dit is dus de verborgen dimensie van leiderschap. Gaan we onszelf daarin ontwikkelen, dan kunnen we gemakkelijker met kracht en wijsheid gaan handelen, ook in uitdagende situaties.

 

State-ontwikkeling is het makkelijker kunnen herkennen, accepteren en bijsturen van je innerlijke staat, zodat je een mooie bijdrage kunt leveren aan de situatie om je heen. Die ‘staat’ is constant in beweging en heeft mentale, emotionele en fysieke componenten. Deze onderdelen hebben invloed op elkaar.

 

Deze dimensie optimaliseert ons functioneren op verrassende manieren. Doordat we vaak onbewust denken dat als we iets weten, we het ook zouden moeten kunnen (misverstand 1) en dat we maar weinig kunnen doen aan hoe we ons voelen en wat we denken (misverstand 2), hebben we in het Westen nooit op grote schaal geoefend om onze mentale en emotionele staat van zijn positief te beïnvloeden. Iets weten is slechts het allereerste begin van het ook kunnen toepassen onder druk. Bovendien blijkt, door inzichten uit oosterse wijsheid en westerse neurowetenschappen, dat we meer invloed hebben op onze eigen staat van zijn dan we dachten. Het is ook weer niet zo dat je jezelf helemaal in de hand hebt na het lezen van dit boek. Of dat je je vanaf nu altijd goed voelt en alleen nog de ene briljante opmerking na de andere maakt in vergaderingen. Er zullen uitdagingen blijven, moeilijke momenten en dagen dat het niet lekker loopt. Wat deze methode je te bieden heeft, is minder last hebben van lastige situaties en met jouw talenten meer kunnen bijdragen aan dat wat er voor jou echt toe doet.

 

De ondertitel ‘Evolutie van macht naar kracht’ gaat over minder denken en handelen vanuit reactiviteit en stress en meer vanuit innerlijke kracht, gecentreerdheid en flow.

 

Leeswijzer en website

Deel I van het boek helpt je om je eigen inspiratie en grotere plaatje helderder te krijgen. Je leert hoe je kunt centreren om jezelf weer makkelijk in balans te krijgen. Daarna leer ik je in deel II om het centreren toe te passen in allerlei lastige situaties. Deze eerste twee delen bevatten met name inzichten en oefeningen uit de Leadership Embodiment-methode, ontwikkeld door mijn lerares Wendy Palmer. In deel III gaan we dieper in op zachtmoedig krijgerschap. Deze inzichten zijn onder andere geïnspireerd op mijn begrip van het Tibetaans boeddhisme, zonder de culturele en religieuze componenten, en zijn toepasbaar gemaakt voor onze westerse organisatiecontext. Ik deel een aantal mooie inzichten met je over hoe we krijgerschap kunnen beoefenen in ons werk en dagelijkse leven. De principes, fasen en krachten van krijgerschap komen in deel III uitgebreid aan bod. In het vierde deel ten slotte kijken we naar de manier waarop je dit kunt inbedden in je leven. Ook bekijken we hoe je je als zachtmoedige krijger kunt verhouden tot de onvermijdelijke twijfels, tegenslagen, en successen die op je pad komen.

Weet je zeker dat je wilt uitloggen?

Proud Imposter!

Zo, daar kun je trots op zijn!

Gefeliciteerd met je badger, ga zo door!